sk4ao.net uses cookies. By using our site you agree to our privacy policy

Idag to 7 jul, 19:00 NAC-28-CW
Idag to 7 jul, 20:00 NAC-28-SSB

Vår fieldday hade ungefär lika många besökare som vanligt, det är 29 rader i gästboken, men de flesta stannade längre än förra året. Inga husvagnar i år, endast husbilar, ett tält och en kokong. Vädret var växlande, sol med några regnskurar. Klicka på Läs mer för ett kåseri och några bilder, fler bilder finns i galleriet.

  //galleri.sk4ao.net/#!album-38

 

TaltVi började med att samlas vid klubbstugan för att packa släp och bilar med det som skulle med: Tält, bord, stolar, rigg, elverk, korv, mm. Vi avslutade med lätt lunch innan avfärd vid tvåtiden.

På plats spred vi ut oss lite för att kunna ha sammanhållen grupp med de som kom senare under helgen. Vi ställde oss närmast sundet på norra sidan av vägen och hittade en hyfsat plan yta för tältet. Nya tältet var ganska enkelt att montera, men kanske inte lika lätt som det gamla. Fördelen var att det inte blev hängmatta av taket vid regn, utan det rann av. Fast vi fick vänta till fredag innan vi såg det.

ant28

 

 


Sedan stod förberedelser för NAC28 på tur. Antennen blev en helvågsloop utsträckt på höjden, monterad på en isolerad ca 4 m stång ihoptejpad med 3 m maströr. Började med 9 m kron-snöre, men gick inte att stämma av med riggens inbyggda tuner. Förlängd med en labbsladd på vardera sidan hamnade den istället för lågt i frekvens. Med en labbsladd blev det körbart, och då var det flera minuter kvar till testen började. Resultatet blev långt över förväntan, först bland svenskarna på CW-delen! På SSB och FM gick det sämre. Antennen hade klast märkbar riktverkan vilket förvånade flera. Digi-delen aktiverade vi inte alls.

Fredag byttes 10 m antennen till en G5RV med matningspunkten på samma stolpe och ändarna i var sitt träd. Det fina vädret inbjöd till bad, som några praktiserade, och att njuta i skuggan i diskussion med några. Vid middan samlades vi i tältet och åt det vi hade med oss, delade med varandra och hade det trevligt.

Under natten kom en rejäl regnskur. Bertil EDK, som var ende som sov i tält, kröp då in i stora tältet som var tätt. Per-Arne SM4INV sov gott i sin regnsäkra kokong mellan två tallar.

Lördag började med frukost. Några åt i stora tältet, andra enskilt. Loppisen startade. Jan SM4HFI drog igång experiment med magnetisk loop för kortvåg av aluminiumfolie. Först fixades 4 stolpar att sätta anordningen på. Sen byggdes två ramar till avstämningskondensatorn, den ena på två stopar. Ramarna sattes ihop med 4 distansbitar, varav en lite längre för att stämma av loopen. Det gick alltså att ändra avståndet mellan ramarna med den spaken. Folien, en rulle med 8 m, förstärktes i ena kanten med vävtejp. Ändarna häftades fast på ramarna och resten stöddes upp på stolpar. Matningen blev en slinga av 1 m FK direkt ansluten till coax. Att hitta resonans visade sig vara svårt. En antennanalysator visade ingen resonans någonstans. Till sist gav en SWR-mätare en liten ändring i anpassning på 7 MHz när avstämningsspaken försiktigt rördes, men inte mer än att SWR nog var 10:1. Några försök att ändra kopplingslinken gav inte bättre anpassning. Vid lyssning hördes europeiska stationer bra, och till slut kördes ett QSO trots missanpassningen, men bara några hundra meter...

korvVid lunchtid värmdes en burk Bullens, som åts med bröd, senap, ketchup och bostongurka. En tipspromenad fram och tillbaks över bron fick oss att röra oss några meter. Efter den blev det auktion på radioprylar. Bland annat en komplett rig såldes, och SM4IVE Lars lyckades köpa en länge efterlängtad G5RV. Eller var det ett spontanköp?

Kvällen kom och middag förbereddes på flera håll. Vi samlades i och kring tältet, åt, drack och hade det gemytligt tillsammans.

Söndag förmiddag startade lojt med frukost och kaffe, och plocka ihop grejor. Vid 10 dök ett väldigt svart moln upp i nordväst, och det fick väldig fart på oss. I ett huj var alla grejor stuvade och instoppade i släpvagnen med bara sekunder till godo på störtregnet som kom. Lasten förankradess, och hemfärden började.

I Falun sken solen igen, och urplockningen av grejorna gick bra. Tältet var dock fuktigt då nattdaggen inte hann torka innan rivning, så det hängdes på tork. Vi avslutade med den traditionsenliga ostmackan med kaffe, som inte blev av i regnet vid Dådran.

You have no rights to post comments

SiteLock

Falu Radioklubb, BOX 701,  791 29, Falun, Besöksadress: Plutonsvägen 20

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com