sk4ao.net uses cookies. By using our site you agree to our privacy policy

Idag to 7 jul, 19:00 NAC-28-CW
Idag to 7 jul, 20:00 NAC-28-SSB

”Alltså Radioklubben bildades 23, 1923, såsom en ren lyssnarklubb, men vi hörde ingenting. Det man kunde höra var Aberdeen. Aberdeen var den station som hördes bäst, med då måste man ha stora, dyrbara radiomottagare. En av de första styrelsemedlemmarna var Lasse Lennart, en förmögen ungkarl, han hade köpt en radiomottagare för 1200 kronor av Radiobolaget. Och det fanns en till sådan där i Ornäs. Och i Ornäs hördes det mycket, mycket bättre än här inne i stan. Ja, det där kunde ju inte bli något vidare radiointresse om man skulle köpa så där dyra mottagare, och då kom vi på idén att vi skulle se efter om vi kunde låta Faluborna lyssna på radio med billigare medel. Då hade vi kristallmottageren. En kristallmottagare kostade på den tiden 10 kronor: Hörlurarna var det dyra, de kostade 7:50, och kristallen 2:50.”

Så här berättade Ove Mogensen för Carl-Åke (CarlEko) Wadsten vid en intervju i oktober 1959. Denna spelades för övrigt in i Radioklubben studio vid Stora Torgen (Slaggatan), som då sedan många år övertagit av Sveriges Radio.

Lars (Lasse) Lennart, Radioklubbens vice ordförande 1924-27 var kapten vid Dalregementet. Det var han som kläckte idén till radioreportagen från Vasaloppet.

Falu rundradio räknar den 27 oktober 1924 som sin födelsedag även om försöktutsändningar skett sedan maj månad. Måndagen den 27 oktober invigdes stationen med anförande av klubbordföranden advokat Th. Sylwan.

Sändararen låg gårdshuset hemma hos Mogensen. Då antennen till att börja med föreföll mindre effektiv ersattes den under sokomaren 1925 med en ny uppburen av två 35 meter höga master. Redan sommaren 1926 ökades masthöjden till 50 meter genom att iskarva ytterligare ett träd. Varje mast bestod då av 3 träd sammanskarvade med grova plattjärn, samt stagade med 12 stag, med 50 meter mellan masterna. Antennen var i stort sett parallell med Promenaden ungefär vid nuvarande huset Svärdsjögatan 18. Vissa stagöglor fanns vid Svärdsjögatan och vissa i häcken mot kyrkogården på Kämparvet.

SiteLock

Falu Radioklubb, BOX 701,  791 29, Falun, Besöksadress: Plutonsvägen 20

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com