För snart 100 år sen, den 15 februari 1924 samlades några radiointresserade i Falun och bildade Falu Radioklubb. Det var en lyssnarförening men då inte mycket fanns att höra med kristallmottagare kom tanken att sända själva. Tekniskt kunnig var ingenjör Ove Mogensen med anropssignal SMZO. Han började med en självsvängande sändare med ett rör, Philips Z1 med 440 V anodspänning och T-antenn 30 m lång och 9 m hög under våren 1924 med räckvidd 9 km. Falu Radioklubb fick sitt tillstånd 8 augusti 1924 med anropet SMZK och startade ganska omedelbart provsändningar på 381 m med högre effekt och högre antenn. Program bestod av gudstjänster, föredrag och underhållning. Invigning av stationen var i oktober 1924, man sände totalt 202 timmar under året.
Studio byggdes och möjlighet till program via telenätet kom snabbt. Nämnas kan första utsändningen av Vasaloppet redan 1925 med Sven Jerring vid mikrofonen i klocktornet i Mora. Stationen i Falun förbättrades. Program blev mer och mer från Radiotjänst fram till att ny stationsplats 1939 byggdes på Tunaslätten. De 50 m höga masterna och 2 kW sändare i Falun revs först våren 1942.
Under kriget var det ingen amatörverksamhet. Efter kriget vaknade intresset hos amatörerna i stan och man träffades på Hammars konditori tillsammans med Ove Mogensen. Klubben hade trots förslag inte lagts ner under kriget, trots att rundradioverksamheten helt övertagits av Radiotjänst. Verksamheten är sedan dess enbart amatörradio. Hösten 1949 hade klubben 23 medlemmar med Ove som ordförande. Efter Oves bortgång 1962 höll Gunnar SM4GL i klubban fram till 1986, varefter ordförandeskapet har varierat. Efter lite över 100 Medlemmar på 80-talet är det nu knappt 80. Klubben har hållit kurser i radiorelaterade ämnen, man har arrangerat SSA årsmöte vid flera tillfällen, arrangerat rävjakts-SM, sommarläger mm. Läger har arrangerats i Dala-Storsund, Transtrand och på senare år i trakten av Dådran.
Under jubileumsåret planeras några aktiviteter utöver de vanliga. Vi har hela året anropssignalen SK100FRK som kommer att användas flitigt på både kortvåg och VHF. Vi kommer att ha en jubileumsversion av den klassiska miniatyren av koppardalern.